2009-11-17 15:50:18• hírek • Ferenczi Noémi

Diáktársaikra emlékeztek

Felvonulás keretében emlékeztek meg elhurcolt diáktársaikról a szatmári diákok kedden. Közel százan vettek részt a Szatmári Magyar Diáktanács által szervezett megemlékezésen.

Arról a hetven évvel ezelőtti napról emlékeztek meg kedden a szatmárnémeti fiatalok, amikor Hitler parancsára bezárták az összes csehországi és morvaországi felsőoktatási intézményt, és közel 1200 pedagógust és diákot hurcoltak el koncentrációs táborokba. Kilenc diákvezetőt ki is végeztek a szörnyű vérengzés során.

Ezt a napot 1941-ben nyilvánította a diákok nemzetközi napjává a Nemzetközi Diáktanács. A Nemzetközi Diáknap alkalmából különböző rendezvényekkel szoktak megemlékezni diáktársaikról a fiatalok. Több városban felvonulnak ezzel tisztelegve elhunyt diáktársaik emléke előtt. Idén először Szatmárnémetiben is felvonulás került megrendezésre e jeles nap alkalmából. A felvonuláson közel száz diák vett részt kezükben a Nemzetközi Diáknapot hirdető táblákkal.

A résztvevők a központban, a Lucaciu szobornál gyülekeztek, majd az újközponton át a Hám János Romai Katolikus Teológiai Iskolaközpont felé vették az irányt. Végül pedig a Református Gimnáziumot érintve a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnál fejeződött be a felvonulás.

Kallos Lilla, főszervező ismét összefoglalta a Nemzetközi Diáknap jelentőségét, majd a a diákok azzal búcsúztak el, hogy a következő évben is szerveznek felvonulást ezen a napon.


A diákok átvonultak a régi és az új városközponton
A diákok átvonultak a régi és az új városközponton


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: